Seminář Hapkido s mistrem Choi, Kil-bong

Poslední březnový víkend se v Brně konal seminář Daehan Minguk Hapkido pod vedením GM Choi, Kil-bong 8. Dan, který uspořádal David Volánek. Mistra jsme měli možnost vidět a zacvičit si s ním po dlouhých 7-mi letech. Hned po příjezdu jsme se pozdravili a promluvili s mistrem a samozřejmě s dalšími účastníky semináře.

Za náš oddíl se zúčastnili trenéři Venca, Radim a Tadeáš.

DSC00021

Seminář byl rozdělen do tří bloků a každý trval 3 hodiny. K prvnímu bloku zavelel GM Choi přesně v 10:00 hod. Seminář začal tradičním dýchacím cvičením Dan Jon Ho Hup a důkladnou rozcvičkou, zahřátím celého těla a samozřejmě strečinkem. Nutno dodat, že mistr ve svých 52 letech je na tom po všech stránkách výborně.

P1130811

Rozcvička trvala zhruba  20 minut a vrhli na techniky kopů na místě. Jednalo se o kopy v postoji, na zemi a kombinace kopů na všechny pásma. Po 30-ti minutách jsme se vrhli na úderové a blokovací techniky rukama. Poté následovali techniky pádů Nak Pap. Následovala krátká pauza a pokračovali jsme v osvěžení již dříve naučených pákových a sebeobranných technik Kokky. Většinou technik se nebylo třeba dlouho zabývat, protože jsme je znali již z minulých seminářů, proto jsme si je jen pár krát zopakovali a upravili detaily techniky  a pokračovali v dalších technikách. První blok semináře jsme zakončili opět kopama v různých kombinacích a pak už nás čekal zasloužený oběd, kde jsme měli možnost si popovídat s ostatními účastníky semináře a samozřejmě i s mistrem.

P1130861

Poslední sobotní trénink začal v 15:30 hod. Po rozcvičení a protažení jsme pokračovali dále v procvičování pákových technik. Mistr nám opravil chyby, upozornil nás na správné provedení technik a práci těla, které je v Hapkido velice důležité.

V tuto chvíli již byla na našich tělech znát únava po stovkách kopů, úderů a pádů. Po třech hodinách tohoto tréninkového bloku jsme se vydali na večeři a poté k odpočinku. V neděli ráno nás čekal poslední blok semináře. Začali jsme opět dýchacím cvičení, po kterém následovaly techniky kopů, úderů a pádů.

DSC06563

 

To už se na nás projevovala únava z předchozího dne, ale mistr nám nedal šanci si odpočinout a všechny techniky jsme museli provádět v plném nasazení. Po svižné hodince jsme pokračovali dále v pákových technikách až do samotného konce a značně unavené tělo jsme odrovnali kopama ze sedu do postoje. Což bylo fyzicky velice náročné, protože nám naše těla vypovídaly službu a mleli jsme už opravdu z posledního. Seminář byl zakončen v 13:00 hod.. Potom jsme se s bolavými těly rozjeli do svých domovů natěšeni jak si po dvou dnech intenzivního téninku pořádně odpočineme.

Těšíme se na další seminář, který se doufejme, ještě jednou v tomto roce v České republice uskuteční.

Radim Kocháň