Mistrovství Slovenska v Chanbaře

Oddíl Taekwondo WTF se v prosinci zúčastnil slovenského mistrovství v japonském bojovém umění Chanbara.

chanbara-mece

Je docela paradoxní, že toto japonské bojové umění šíří na Slovensku i v České republice právě sportovci primárně se zabývající korejským bojovým uměním Taekwondo. Souvislost lze najít právě v dynamice obou bojových umění a pohybu při boji. Taekwondo bojovníci už totiž mají dostatečnou rychlost a návyky k tomu, aby byli úspěšní i v případě, že dostanou do rukou nafukovací imitaci japonského samurajského meče.

 

I na slovenském mistrovství spolu soupeřili převážně taekwondisté, přičemž samotné závody pořádal úspěšný slovenský reprezentant Boris Lieskovski, který se může pochlubit krásnou sbírkou medailí z České republiky.

Frýdecko-místecký oddíl se zůčastnil tohoto typu závodů poprvé, především aby nabral potřebné zkušenosti. I tak ale trenér oddílu dovezl bronzovou medaili v kategorii dlouhého meče, a Lucie Satinská se může pochlubit stříbrem z disciplíny „krátky meč“. Nutno podotknout, že turnaje se účastnili i pražští medailisté z japonského mistrovství světa v chanbaře.

Následující den využili FM taekwondisté k tréninku pod vedením Borise Lieskovského, který předváděl nejen základní techniky, sestavy, ale i metody tréninku chanbary, rozvoji kondice a dynamiky, které jsou pro tento sport klíčové.